"Незалежна, незламна держава!"



День Незалежності України: цікаві факти

День Незалежності України   національне свято, яке щороку відзначається 24 серпня. За 31 рік незалежності відбулося безліч подій.  

Цікаві факти про День Незалежності України

24 серпня 1991 року Верховна Рада УРСР ухвалила постанову і Акт проголошення незалежності України. Відтоді  саме цю дату прийнято вважати початком утворення держави Україна в сучасному вигляді.

Цікаві факти першого Дня Незалежності України:

  • Одразу після завершення позачергового засідання парламенту УРСР 24 серпня 1991 року опозиціонери виконали гімн Українських Січових Стрільців просто біля трибуни. Пісню підхопили навіть мітингарі під стінами Ради.
  • Проголошення незалежності на той момент не викликало сумнівів і серед комуністів. Саме Олександр Мороз запропонував зробити до неї перші кроки шляхом запровадження власної валюти і реформування армії, пояснивши це тим, що маючи реальні ознаки державності, не треба буде звертатися за кордон.
  • У зв’язку з небезпекою, що нависла над Україною через спробу державного перевороту в СРСР, яка увійшла в історію як путч ДКНП, Верховна Рада УРСР вирішила прийняти Акт проголошення незалежності. За нього тоді проголосували майже всі депутати — від націонал-радикалів до комуністів-ортодоксів.
  • На довершення всього, націонал-демократи з Ігорем Юхновським на чолі підтримали російський народ і Бориса Єльцина, пояснивши це тим, що саме Єльцин, який виступив проти ДКНП, сприяв тому, що Україна постала незалежною. Адже якби не його наполегливість і рішучість, то в Москві демократія не перемогла б, і звичайно ж, ні про яку демократію на території України теж не йшлося б.

Цікаві факти про Україну

  • Станція метро «Арсенальна» розміщена під землею на глибині 105,5 метрів, що робить її найглибшою у світі. Побудували її в числі перших п’яти станцій підземки в Києві. Назва походить від розташованого поруч заводу «Арсенал». З 1986 року станція має статус пам’ятки архітектури місцевого значення.
  • Тунель кохання — одне з найромантичніших місць в Україні, про яке відомо і за її межами. Цей ботанічний феномен з’явився на Рівненщині на відрізку залізничної колії, що веде від селища Клевань до Оржева. Природний зелений тунель має форму ідеальної за пропорціями арки, яку утворюють зарості кущів і дерев, що сплелися між собою. Пройтися ним приїжджають закохані з усього світу. Туристів манить чарівлива краса цього місця і легенда, згідно з якою, якщо закохана пара, що пройшла через тунель, загадає бажання, воно неодмінно здійсниться.

Цікаві факти про День Незалежності України

  •  
  • Географічний центр Європи міститься в Україні поблизу Рахова.
  • Український літак АН-225 «Мрія» — найбільший літак у світі, який проєктували для перевезення космічних кораблів. Він має надвелику вантажопідйомність і зараз активно задіяний здебільшого у перевезеннях комерційних вантажів.
  • Україна — найбільша за площею європейська країна.

                         15 цікавих фактів про День Незалежності України:

24 серпня 1991 року Верховна Рада УРСР ухвалила Акт про проголошення незалежності України / Фото: commons.wikimedia.org
  1. Вперше День Незалежності України відсвяткували 16 липня 1991 року. Однак пізніше дату перенесли на 24 серпня.
  2. Рішення про проголошення незалежності України було прийнято не політиками, а народом на Всеукраїнському референдумі. Тоді на листочку було лише одне запитання: "Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?". Понад 90% українців з різних областей відповіли ствердно.
  3. 24 серпня 1991 року було скликано надзвичайне позачергове засідання Верховної Ради УРСР - сталося це через 3 дні після подавлення путчу консервативних сил СРСР.
  4. 346 депутатів (навіть комуністична партія УРСР) проголосували за незалежність України.
  5. Після завершення позачергового засідання (24 серпня 1991 року) біля трибуни опозиціонерами був виконаний гімн Українських Січових стрільців. Пісню відразу підхопили мітингувальники, які зібралися на вулиці.
  6. Вранці 23 серпня 1991 року в звичайному шкільному зошиті була записана чернетка Акту про проголошення незалежності України. Написали її Леонтій Сандуляк та Левко Лук'яненко.
  7. Внести до зали Верховної Ради синьо-жовтий прапор запропонував В'ячеслав Чорновіл. З ним український народ стояв на барикадах біля російського Білого дому. Пізніше прапор підняли над куполом парламенту.
  8. 24 серпня 1991 року український синьо-жовтий прапор вперше від 1920 року замайорів на флагштоку біля київської міської ради.
  9. 28 січня 1992 року Державний прапор України офіційно затвердили як державний символ.
  10. Синій колір прапора України означає все земне, а жовтий - символізує Творця, Бога-Отця та Вищу Духовність.
  11. Перший військовий парад, присвячений Дню Незалежності України, відбувся на Хрещатику в Києві 24 серпня 1994 року.
  12. Першим президентом незалежної України став Леонід Кравчук.
  13. Польща стала першою державою, яка визнала незалежність України.
  14. День Незалежності України святкують також і за кордоном - проводять акції, мітинги, флешмоби, концерти.
  15. 2 вересня 1996 року в обіг ввели національну валюту України - гривню.

День Незалежності України: традиції святкування

На День Незалежності України на Хрещатику у Києві традиційно відбувається військовий парад / Фото: pixabay.com

2021 року Україна святкувала ювілей - 30 років незалежності. Свято завжди відрізнялося особливим розмахом. Особливо гучно в столиці, Києві. Тут влаштовують військові паради, концерти, акції та фестивалі.

Українці одягають вишиванки, носять синьо-жовті прапорці або прив'язують стрічки національних кольорів до одягу, сумок, аксесуарів. Співають українських національних пісень, які прославляють Батьківщину.

На жаль, 2022 року звичного святкування Дня Незалежності України не буде. Російські окупанти намагаються позбавити України найдорожчого - незалежності, суверенітету та життя українців.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Поезія - це завжди неповторність..."

Бібліоквест "Солов'їна наша мово".

"Конституція - основний закон"