"Родина, родина:від батька й до сина...!"

 

 
 

   

Родина – що може бути важливішим від сімейного вогнища, де ти можеш розслабитися, відпочити, а також отримати душевну рівновагу. Родина – це найближчі тобі люди, які завжди готові допомогти, підтримати у скрутну хвилину. Тільки з членами своєї родини ти можеш розділити свої радощі, досягнення, а також невдачі та важкі моменти життя. Саме тому  День родини, що відзначається в Україні щорічно 8 липня, є надзвичайно важливим для кожного з нас. Інколи буває, що ми забуваємо про важливість родинного вогнища, перестаємо цінувати одне одного, мета ж цього свята знову згуртувати членів родини. 

 ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ РОДИНИ?

Свято  у нашій країні вважається досить молодим – вперше його відзначили у 2012 році.

Дата 8 липня є зовсім не випадковою, адже саме в цей день у православному світі відзначають День Петра та Февронії. Ці святі покликані захищати шлюб та родинні зв’язки. Мета святкування – укріпити родинні цінності в суспільстві, підвищити цінність сімейних стосунків та традицій, пропагувати важливість виховання дітей у великій та згуртованій родині.  Члени родини – це найрідніші в світі люди. І саме під час святкування   кожен з нас має змогу замислитися, як сильно нам поталанило мати поряд рідних та близьких людей, поряд з якими можна забути про незгоди та нещастя цього не завжди привітного світу. 

В останні роки українці велику увагу приділяють дослідженням свого родинного дерева. Так, ще у 2017 році до Державної архівної служби України було понад 6 000 звернень, у 2020-ті роки ці цифри зросли у декілька разів. Фахівці пов’язують це з багатьма факторами, зокрема з відкриттям архівів для загалу та більшою зацікавленістю своїм родовим деревом.

Поряд з архівними дослідженнями у нашій країні набувають популярності ДНК-експертизи, які дозволяють дослідити своє етнічне походження. 

Загалом українці зацікавлені у створенні гармонійних родинних відносин. Міністерство юстиції України повідомляє, що за 2019 рік було укладено близько 30 000 шлюбів та зареєстровано понад 4 000 розлучень. Статистика щодо України загалом: близько 240 000 шлюбів та 40 000 розлучень.

У перший квартал після початку карантину у зв’язку з поширенням COVID-19 на території України шлюб було укладено між 5 130 парами, в той самий час близько 1 800 пар розлучилося.

Окрім офіційного українського свята  Дня родини, існує ще Міжнародний день сім’ї, впроваджений на Генеральній Асамблеї ООН, що відбувалася у 1993 році. Цей день відзначають 15 травня. Також українці полюбляють святкувати такі родинні свята, як День матері та День батька, які припадають на червень.

СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ УКРАЇНСЬКИХ СІМЕЙ

Сьогодні існує тенденція роздільного проживання сім’ї. Як повідомляє Міністерство соціальної політики України, понад двісті тисяч українських дітей виховуються у родинах, у яких один, або двоє батьків тимчасово проживають за кордонам з метою отримання заробітку. Також багато членів родин працюють у великих містах України та відвідують свою родину на вихідних.

Зростає кількість незареєстрованих шлюбів. Так, коли у 1991 році на території країни налічувалось 11-12% відсотків дітей у шлюбах, що не зареєстровані, то у 2015 році цей показник був більшим майже у 2 рази та становив 21%.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Літні пригоди без шкоди!"

"Вільна, сильна та незламна"

Новорічний калейдоскоп.