23 травня:сторінка в історії.





 23 травня - День морської піхоти України. Доволі молоде професійне свято. Спочатку подію започаткували 2014 року, але тоді вона припадала на 16 листопада. Новий День морської піхоти заснували 2018 року за ініціативи п'ятого президента України Петра Порошенко. Перенесли святкування на честь сторіччя Української революції.

  Саме й цей день у 1918 році вона утворилася. Наразі морські піхотинці допомагають захищати Україну на Донбасі та інших важливих напрямках. До цього воїни трималися до останнього у Криму під час окупації півострова у 2014 році Росією.

"Апостроф" розповів головні факти та історію свята.

У нескінченних воєнних операціях морпіхи Української Народної Республіки засвідчили високі бойові якості, а також стійкість та вірність Україні. Сучасна морська піхота Військово-Морських Сил Збройних Сил України - це спадкоємниця героїчних учасників визвольної боротьби у часи Української революції 1917–1921 років.

У 1918 році розпочалося формування першої регулярної частини цих військ – бригади морської піхоти Української Держави. Роком раніше моряки-чорноморці активно підхопили хвилю українізації в армії та на флоті колишньої Російської імперії.

Першою на Чорноморському флоті українізувалася берегова частина – севастопольський півекіпаж, якою командував підполковник Володимир Савченко-Більський. Офіцери та матроси севастопольського флотського півекіпажу сформували Окремий морський курінь імені Петра Сагайдачного, який відбув з Кримського півострова, щоб посилити гарнізон у Києві.

Гетьманство

У часи Гетьманату процес створення морської піхоти України став системним. 23 травня 1918 року гетьман Павло Скоропадський видав наказ №70 "Про початок формування бригади Морської піхоти в складі трьох полків для несення служби". Кожен полк складався з трьох куренів (батальйонів), які мали по чотири піхотні і по одній кулеметній сотні (роті). 15 липня з'явилась уніформа морської піхоти. Варто зазначити, що вояки куреня билися із більшовиками на вулицях Києва у лютому 1918 року.

Також 23 травня - День героїв України. Національне українське свято, яке було створене для вшанування пам'яті борців за волю та незалежність своєї Батьківщини. Сьогодні ця подія особливо актуальна, адже після 24 лютого 2022 року, коли РФ повномасштабно вторглася в Україну, кожен з нас є своєрідним героєм.кож 23 травня - День героїв України. Національне українське свято, яке було створене для вшанування пам'яті борців за волю та незалежність своєї Батьківщини. Сьогодні ця подія особливо актуальна, адже після 24 лютого 2022 року, коли РФ повномасштабно вторглася в Україну, кожен з нас є своєрідним героєм. Свято встановлено на честь українських борців за свободу та незалежність нашої тисячолітньої держави.

   Це свято є символом непоборності української нації та її жаги до вільного життя на рідній землі.

День Героїв присвятили передусім лицарям Русі-України, козакам Гетьманської Доби, гайдамакам, опришкам, січовим стрільцям, воїнам Армії УНР, ОУН, УПА, героям Небесної сотні та військовим ЗСУ, які зараз віддають свої життя у повномасштабній російсько-українській війні за свободу України.


Історія свята розпочинається ще в 1941 році, коли Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив щороку 23 травня святкувати День Героїв - у цей день у 1938 році було вбито борця за незалежність України, полковника Армії УНР Євгена Коновальця. Також у травні пішли із життя кращі сини України ХХ століття: Микола Міхновський, ідеолог українського самостійництва, та Симон Петлюра, головний отаман військ УНР та голова директорії УНР.

До відновлення Україною незалежності свято відзначалося підпільно, а після 1991 року почало набувати розголосу .

А зараз, після початку повномасштабної російсько-української війни, у цей день вшановують пам'ять про загиблих воїнів-захисників України.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Поезія - це завжди неповторність..."

Бібліоквест "Солов'їна наша мово".

"Конституція - основний закон"