"Ерудиція:чи потрібна вона людині?"

 Ерудиція – це що за таке поняття? Підвищення ерудиції можливе?  

                   Ерудиція – це поняття, що відображає широту знань та багатосторонньої освіченості. Розвинена ерудиція проявляється глибоким розумінням безлічі речей та знаходженням взаємозв'язків між різними областями життя. Ерудити (ті, у кого ця якість розвинена на досить високому рівні) постійно займаються розширенням кола своїх знань та поглибленням вже наявних уявлень про світ. Таким чином, це не тільки поверхнева поінформованість про події, що відбуваються у світі, і відкриття в минулому і сьогоденні, але також і глибинне розуміння даних процесів. Можна сказати, що ерудит – це фахівець одразу у кількох областях.

Ерудиція не є вродженою, і рівень її розвитку залежить виключно від прикладених людиною зусиль щодо постійного здобуття нових знань. Дана якість має пряме відношення до освіченості та практично не пов'язана з рівнем інтелектуального розвитку.

   Ерудиція -  це самостійна спрямованість, що змушує людину займатися самоосвітою, читати книги з тематики, що цікавить, і виходити за рамки навчальних курсів. 

Еруди́ція (лат. eruditio — вченість, пізнання) — глибокі всебічні знання, широка поінформованість.

Слово ерудиція прийшло з латинської: вчений вважається ерудитом (лат. eruditus), коли заняття і читання, супроводжувані осмисленням і висновками, викреслювали всю його грубість (лат. rudis, e-(ex-) + rudis), тобто «згладжували» його первісну силу, ненавчену неввічливість. Ерудиція — глибина, блиск і широта, яка виникає внаслідок навчання і систематичного читання й осмислення літературних і не тільки джерел. Латинське слово «educare» означає «виводити з незнання»; отже, освічена людина вміє робити критичні висновки, використовуючи дедуктивну логіку. Людина-ерудит має додаткові знання у більшій області предметної інформації, має глибші й тісніші взаємини з літературою питання, ширший інтелектуальний горизонт.

Ерудиція зіставна з освіченістю людини, але не тотожна. Людина-ерудит обов'язково освічена, але освічена людина — не обов'язково ерудит. Відмінність криється у тому, що людина-ерудит прагне подолати свою грубість і неосвіченість, в той час як просто освічена людина не вбачає у цьому особливої гідності. Людина-ерудит вникає в конкретні теми безпосередньо через книги і дослідження, а не з курсів навчання предмета.

Відомий італійський поет Джакомо Леопарді був ерудитом: він читав і вивчив класику самостійно, і був під глибоким впливом багатьох філософів. Серед найбільших давньоримських ерудитів був Марк Теренцій Варронанглійських — письменник-есеїст сер Томас Браун.   

     А чи ерудована ви людина?  Приготутесь дати відповіді на питання з різних областей науки. Бажаю успіху!!!!

  

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Поезія - це завжди неповторність..."

Бібліоквест "Солов'їна наша мово".

"Конституція - основний закон"