Цей відеоматеріал допоможе вам дізнатися ще більше цікавого про дивовижний світ птахів. Ці пернаті створіння дарують нам радість, вміння розпізнавати звуки та багато іншого. Який же він , пташиний світ?
 

tut-cikavo Сови не можуть рухати очима, замість цього вони повертають голову до 270° без шкоди для здоров'я.

tut-cikavo Ківі, єдиний птах, що має ніздрі на кінці дзьоба. Таке розташування допомагає їм винюхати їжу на землі. Вони часто фиркають, щоб очистити ніздрі від пилу і ґрунту що накопичився в ніздрях.

tut-cikavo Найбільш балакучим птахом вважається жако (сірий папуга). В середньому він може запам'ятати понад 1500 слів.

tut-cikavo За старих часів, рудокопи часто брали клітку з канаркою в шахту і під час роботи стежили за птахом. Якщо вона раптово починала проявляти ознаки занепокоєння або падала, люди поспішно покидали шахту. Річ у тому, що канарки дуже чутливі до газу, і гинуть навіть від його незначної домішки в повітрі.

tut-cikavo Горловий мішок пелікана вміщає до 5 літрів води.

tut-cikavo У зв'язку з тим, що політ вимагає великих витрат м'язової енергії, рівень обміну речовин у птахів надзвичайно високий і потреба в їжі величезна. Її денна норма становить 12-28% від загальної маси тіла птаха.

tut-cikavo Птахи не мають потових залоз. Охолодження тіла досягається за допомогою високорозвиненої дихальної системи.

Птахи, дуже цікаві істоти, які освоїли повітряний простір нашої планети, і впевнено в ньому володарюють. Вони бувають дикими і домашніми, деякі з них не вміють літати, маючи інші переваги. У ківі фактично навіть немає крил, а пінгвіни користуються ними як плавниками. Всього вчені нарахували понад 10 000 різновидів птахів, що живуть на всіх материках і безлічі островів.

tut-cikavo Вважається, що птахи походять від динозаврів групи терапод, і археологи дійсно знаходять скелети перших птахів, близькі за будовою до ящірок. І навіть саме пір'я, що покриває пташині тіла, є просто видозміненими лусочками!

tut-cikavo Кожному доводилося бачити курячі яйця з двома жовтками. На практиці ж число жовтків в яйці (взагалі) може досягати 9 штук. Можливо, в курячому вони всі і не помістяться, зате у страусиних цілком. Адже навіть варити страусине яйце потрібно майже 2 години, тільки тоді воно буде повністю готовим. 

tut-cikavo У птахів дуже легкі кістки, зате пір'я важать більше ніж скелет.

tut-cikavo Птахи є соціальними тваринами, які спілкуються між собою за допомогою візуальних і звукових сигналів, і виконують в деякий випадках громадські дії: комунальне гніздування, спільне полювання або захист від хижаків.

tut-cikavo Птахи населяють всі екосистеми земної кулі, включаючи навіть Антарктиду.

tut-cikavo Науці відомо понад 10 000 різновидів нині існуючих птахів. Це робить їх найбільш різноманітною групою тварин.

tut-cikavo Наука, що займається вивченням птахів, називається орнітологією.

tut-cikavo Найменшим видом птахів у світі вважається колібрі-бджілка, довжина тіла якої не перевищує 5,7 см.

tut-cikavo Колібрі є єдиними в світі птахами, які можуть літати назад.

tut-cikavo Згідно з Книгою рекордів Гіннеса, найнебезпечнішим птахом на Землі є казуар. Зазвичай птах досить спокійний, однак якщо його потривожити, він може завдати небезпечного удару своїми потужними ногами. Ноги казуара мають величезні кігті, які здатні вбити людину одним ударом.

Птах казуар


tut-cikavo Найбільшим птахом є африканський страус, висота якого сягає 2,7 м, з масою тіла до 150 кілограм.

tut-cikavo Найбільший розмах крил серед нині живих птахів має мандрівний альбатрос до 325 см.

 Ось такі цікавинки. А на завершення - вікторина про птахів:



 
 
 

 

 

 

 



 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Поезія - це завжди неповторність..."

Бібліоквест "Солов'їна наша мово".

"Конституція - основний закон"